[...] będące lepszą miarą tego, jakie stężenie cukru we krwi występuje w ciągu ostatnich 3 miesięcy to hemoglobina glikowana ( HbA1c). Prawidłowy wynik hemoglobiny glikowanej (poziom HbA1c) wynosi dla zdrowej osoby około 5%. Zmiana stylu życia W przypadku wykrycia stanu przedcukrzycowego najważniejsza jest zmiana stylu życia, polegająca na [...]
Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
[...] nie da tak spektakularnych efektów. Podsumowanie Stabilna gospodarka cukrowa w naszym ciele to nie tylko okazja do tego, aby utrzymać zdrowie metaboliczne na najwyższym poziomie. Jest to również okazja na to, aby budować czystą masę mięśniową i zachować estetykę sylwetki jak najdłużej, podczas okresu budowy masy. Zastosowanie ośmiu opisanych [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] r. a 2030 r., a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów (dane WHO są trochę bardziej optymistyczne). Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Zapobieganie cukrzycy typu 2 [...]
[...] występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie dostępne dowody sugerują, że – jako [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
[...] ludzi nie zdaje sobie sprawy, że matki, które urodziły dziecko z dużą masą urodzeniową, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2. Taka kobieta powinna śledzić poziom glukozy we krwi, robiąc regularnie badania. Na pewno nie zaszkodzi też prowadzenie zdrowego trybu życia, żeby zmniejszyć to ryzyko. Co jeszcze warto wiedzieć o [...]
Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]
[...] na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu testosteronu. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? ZMA jest suplementem, który łączy w sobie magnez, cynk i witaminę B6. Jego działanie zazwyczaj [...]
[...] insulinową. Ich działanie nie tylko poprawi pracę metabolizmu, ale również skutecznie wpływać będzie na parametry zdrowotne. Ich obecność może przyczynić się do spadku poziomu cholesterolu. Kofeina bezwodna, której znajdziemy 100-200mg na porcję. Jej działanie skutecznie nasila procesy termogeniczne. Kofeina dość często spotykana jest w [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] o prawdziwym sztucznym miodzie? Co jednak niezwykle ciekawe i czego dowiodły badania, dodatek skoncentrowanej melasy trzcinowej do posiłku skutkował niższym poposiłkowym poziomem cukru we krwi, niż spożycie posiłku bez dodatku melasy (Kuboto, 2023). Ale również już wcześniejsze badania sugerowały, że melasa wykazuje korzystne właściwości [...]
[...] mięśni. Stymulują wyrzut insuliny, jednego z najważniejszych hormonów anabolicznych. Glikogen jest zmagazynowaną w mięśniach i wątrobie glukozą. Zasoby w wątrobie regulują poziom cukru we krwi, stanowią energię dla układu nerwowego i krwinek czerwonych, z kolei zasoby mięśniowe są bieżącym zapasem, źródłem energii dla pracy mięśniowej. Zasoby w [...]
[...] ilości tłuszczów, witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. Co oznacza, że faktycznie jest nieprzyswajalna dla aż 50% Amerykanów. Referencje: Grażyna Jarząbek-Bielecka1, Rafał Czepczyński2, Magdalena [...]
[...] przypadku testów inteligencji. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828627 Poprawia funkcje poznawcze Suplementy kreatyny mogą poprawić funkcjonowanie mózgu u osób z niskim poziomem kreatyny. Ludzie stosujący dietę roślinną często mają niższy poziom kreatyny, ponieważ nie jedzą mięsa, które jest głównym źródłem kreatyny w diecie. W badaniu, [...]
Doczekaliśmy czasów, w których bycie na diecie, nie jest już kojarzone z monotonią i niejakimi smakowo posiłkami. Moda na bycie fitness zmotywowała producentów do prawdziwej "wojny" o gusta i wrażenia smakowe klientów. Bycie na diecie bywa trudne tylko wtedy, gdy trudno utrzymać się w jej założeniach lub gdy pokusa na słodycze bierze górę. Osoby [...]